En kort nyhedsoversigt, med nyheder fra forskellige kilder. Nyhederne er ikke traditionelt organiseret, men det er fordi de primært bruges i min ugentlige radioudsendelse på VibeFM.
Organiseringen sker i stedet ved brug af tags, og det er derfor ikke utænkeligt at du vil støde på tags der ikke umiddelbart giver mening.
Det betyder også, at jeg ikke nødvendigvis bruger meget energi på det seneste terrorangreb, eller hvad andre medier nu lige måtte vælge at prioritere højt.
Jeg har dog valgt alligevel at gøre min nyhedssamling tilgængelig, i håbet om, at andre også kan få fornøjelse af dem." itemprop="description"/>

Klokken tre natten til mandag blev Kiruna i Lapland i Nordsverige ramt af et jordskælv.

Dermed blev al minedrift indstillet i området og den gigantiske jernmalmsmine, der regnes for verdens største, blev evakueret.

Seismolog fra Uppsala Universitet, Björn Lund, oplyser, at jordskælvet blev målt til 4,8 på Richterskalaen.

Det er det største jordskælv, der nogensinde er registreret i Sverige.

  • Det er meget større end jordskælvet i februar 2008 i Kiruna-minen i februar 2008. Dengang var der et dødsfald. Og det målte 3,2 på Richterskalaen - så dette er 180 gange større, siger Björn Lund.

I Sverige differentieres jordskælv, som har med minedrift at gøre, fra de som ikke har med minedrift at gøre. I Sjöbo i Sydsverige fandt der ligeledes et kraftigt jordskælv sted i 2008, der ikke var forbundet med minedrift.

Jordskælvet er utvivlsomt relateret til arbejdet i minen, siger seismolog Björn Lund.

-Generelt er det sådan, at jo dybere ned i klippen, du bevæger dig, des større er spændingen. Det er en observation, vi kender fra hele verden, siger han.